Evo kako možete ukloniti gljivice na noktima ruku na potpuno prirodan način

kako se riješiti gljivica na kožiGljivice na noktima ruku spadaju u dugotrajne i uporne infekcije. Brojni simptomi ukazuju na to da bolujete od ove neugodne pojave, a da biste ih se riješili morate koristiti neki od sljedećih preparata. Upornost je ključ u borbi protiv gljivične infekcije.

Onihomikoza je gljivična infekcija koja utječe na nokte prstiju ruku i stopala. Svaka razliku u načinu na koji nokat izgleda može ukazati na pojavu ove neugodne bolesti. Gljivice na noktima ruku se javljaju uslijed prekomjernog rasta gljiva ispod nokta ili na samom noktu. One napreduju u vlažnim i toplim uvjetima. Ovaj tip okruženja može dovesti do toga da se one prirodno razmnožavaju. Ista gljivica koja izaziva atletsko stopalo može izazvati i gljivice na noktima ruku.

Što sve može utjecati na nastanak gljivica na noktima ruku?

Iako su gljivice već prisutne u ili na našem tijelu njihovo dalje širenje može biti izazvano brojnim faktorima. Faktori koji povećavaju rizik od gljivične infekcije na noktima ruku su:

gljivice na noktima ruku liječenjeGljivice se također mogu prenijeti i na javnim bazenima koji predstavljaju pravo leglo zaraze. Pored toga, alat za manikuru i pedikuru može utjecati na pojavu gljivica na noktima ruku i nogu. Taj alat mora biti pravilno dezinficiran kako ne bi došlo do zaraze. Gljivice se mogu prenositi i kontaktom s inficiranim životinjama.

Ako sumnjate da imate gljivice sljedeći simptomi vam mogu pomoći da to utvrdite:

 • Ljuštenje ispod nokta,
 • Bijele i žute fleke na noktima,
 • Trošni vrh i kutovi nokta,
 • Gubitak nokta.
 • Izobličen nokta,
 • Neprijatan miris.

Ako i dalje niste sigurni onda se posavjetujte s liječnikom koji će vam pomoći da sa sigurnošću utvrdite imate li gljivice ili ne.

Kako liječiti gljivice na noktima ruku

Srećom, ova bolest je izlječiva. Može se liječiti medicinskim i prirodnim preparatima. Prirodni preparati su mnogo jeftiniji, a u nekim slučajevima i mnogo efikasniji u odnosu na medicinske preparate.

Najpopularniji, a ujedno i najefikasniji prirodni lijekovi protiv gljivične infekcije su:

 • Ulje lavande,
 • Soda bikarbona,
 • Bijeli ocat,
 • Ulje divljeg origana,
 • Češnjak,
 • Limunov sok.

gljivice na nogama slikeOd svih ovih prirodnih preparata za liječenje gljivica na noktima ruku najviše se izdvaja limun. Nanošenje limunovog soka na zaraženi nokat može u velikoj mjeri pomoći da se oslobodite ove bolesti.

Jednostavno nanesite sok od limuna na zaraženi nokat i pustiti da djeluje oko 30 minuta. Nakon toga ga isperite toplom vodom.

Postoji i druga opcija, a to je da pomiješate jednaku količinu soka od limuna i maslinovog ulja. Dobivenu smjesu možete koristiti za masažu zaraženog područja. Pustite da mješavina djeluje nekoliko sati, a zatim je možete isprati. Maslinovo ulje će omekšati vašu kožu, a sok od limuna će pomoći u kontroli gljivične infekcije.

Koristite neku od ovih opcija po nekoliko puta dnevno tijekom mjesec dana ili duže dok ne primijetite da su gljivice na noktima ruku skroz nestale. Budite uporni jer se gljivice na noktima ruku veoma teško eliminiraju.

Sholac