Krema protiv bora ili botoks? Ukrotite bore na prirodan način

Brinete se da će vaša koža izgledati starije nego što se vi osjećate? Evo 10 načina da ukrotite bore – počnite odmah!

Kada vam se tek počnu pojavljivati prvi znakovi starenja na licu, bore na čelu postanu izražene ili kada vaše lice uopće ne skriva vaše godine – počnete tragati za rješenjem za smanjenje bora i pitati se koja je najbolja krema protiv bora. Tada je, ističu stručnjaci, već kasno jer gubite bitku protiv bora.

face123

„Mnoge žene, kao i muškarci, vjeruju da je starenje kože neizbježan proces, ali s informacijama i tehnologijama s kojima danas raspolažemo, zaista možete izgledati tako mladi kako se osjećate“, suglasni su stručnjaci za kožu.

Da bismo vas uputili na pravi put, pitali smo nekoliko naših dermatologa i stručnjaka za zdravlje kože što zaista pomaže u smanjenju bora i može li krema protiv bora stvarno pomoći. Slijedi top 10 metoda koje su nam izdvojili, a koje možete provoditi bez posjeta dermatologu da ukrotite bore na prirodan način.

1. Izbjegavajte sunce

To je broj 1 razlog za nastanak bora, a na desetke studija je to i potvrdilo. Jedna od njih izvođena je na identičnim blizancima i potvrdila je da je utjecaj sunca još važniji od genetike. Blizanci koji su kraće vremena provodili na suncu imali su manje bora i izgledali mlađe od blizanaca koji su češće bili izloženi sunčevim zrakama.

2. Riješite se pušenja

Neke studije su i dalje kontroverzne, ali neke su potvrdile da dim cigareta utječe na starenje kože – uglavnom zbog otpuštanja enzima koji razgrađuju kolagen i elastin, bitne komponente kože. Potvrđeno je i na blizancima – blizanac koji je pušio je imao kožu do 40% tanju i više bora od blizanca koji nije pušio. Duhanski dim također isušuje kožu lica pa ako se ne možete odreći cigareta, obavezno koristite neku kremu za lice, može to biti i neka hidratantna krema protiv bora.

3. Ukrotite bore pomoću dovoljno sna

face1

Dermatolog sa Sveučilišta Yale Nicholas Perricone kaže da ako ne spavate dovoljno, vaše tijelo proizvodi višak kortizola, hormona koji razgrađuje stanice kože. Zato odmarajte dovoljno kako biste proizvodili više HGH (ljudski hormon rasta), koji pomaže da koža postane deblja, elastičnija, a samim tim i s manje bora.

4. Osigurajte koži koenzim Q10

Ovaj koenzim čuva mladenački izgled kože, štiti kožu od štetnih sunčevih zračenja i potiče aktivnost njenih stanica. Nakon 30. godine života koenzim iz organizma se gubi, pa koža brže stari. Zato je dobro rješenje krema protiv bora s koenzimom Q10.

5. Ne škiljite – nosite naočale za čitanje!

Svako često boranje kože na licu na način kao što je škiljenje dovodi do formiranja sitnih brazda ispod površine kože. Te sitne brazde se s vremenom pretvaraju u bore. Zato nosite naočale ako morate škiljiti dok čitate ili ako vam smeta sunce. Osim što ćete manje škiljiti, zaštitit ćete kožu oko očiju od oštećenja od sunca. Zapamtite: ni najbolja krema protiv bora vam ne može pomoći ako konstantno škiljite!

6. Ukrotite bore spavanjem na leđima

snore1

Još jedna činjenica bitna za spavanje je kako spavate. Američka akademija dermatologa (AAD) upozorava da spavanje u određenim pozama svaku noć dovodi do formiranja „bora spavanja“. To su linije koje se urežu na površinu kože i ne nestaju nakon što ustanete. Spavanje na boku, recimo, povećava broj bora na obrazima i bradi, dok se od spavanja s licem prema dolje stvaraju bore na čelu. Zato spavajte na leđima kako vam se bore ne bi formirale tijekom sna!

7. Jedite više ribe, posebno lososa

Nije samo krema protiv bora oružje protiv starenja, nego i prehrana. Riba je dobar izvor proteina, jednog od gradivnih blokova kože, te izvor esencijalnih masnih kiselina poznatih kao omega-3 masne kiseline. Ove kiseline pomažu u hranjenju kože i održavaju je mladenačkom tako što pomažu u smanjenju bora.

8. Jedite više voća i povrća da ukrotite bore

Antioksidansni spojevi u voću i povrću su ključni za održavanje zdrave i mladenačke kože. Oni se bore protiv štete koju izazivaju slobodni radikali (nestabilne molekule koje oštećuju stanice). To pomaže koži da izgleda mlađe i sjajnije.

9. Krema protiv bora može pomoći

cloea1

Žene jednostavno obožavaju kreme protiv bora i stalno se pitaju koja je najbolja krema protiv bora. Razlog zašto su one učinkovite je njihova hidratantnost. Koža koja je vlažna izgleda bolje, a linije i nabori su daleko manje vidljivi.

10. Ne perite prečesto lice

Higijena je naravno važna, ali ne treba pretjerivati u tome. Voda iz slavine može ukloniti prirodna ulja i vlagu koji štite kožu od bora. Ako je budete prečesto prali, oprat ćete i „zaštitu“ i nećete uspjeti da ukrotite bore. Koža je veoma osjetljiv organ, pa pazite kakva sredstva za čišćenje i sapune koristite prilikom pranja lica.

Sholac