Vanjski hemoroidi – Simptomi, uzroci i kako ih se riješiti?

Vanjski hemoroidi pogađaju vene izvan anusa. Mogu izazvati krvarenje, svrbež i bol. Domaći pripravci vam mogu pomoći da se riješite ove neugodne bolesti. Ako se ne uspijete riješiti hemoroida na vrijeme može doći do ozbiljnih posljedica.

krema za hemoroide prirodno liječenjeVanjski hemoroidi se javljaju na analnom otvoru. Nisu uvijek vidljivi, ali ponekad izgledaju kao izraslina. Za razliku od unutarnjih, vanjski hemoroidi izazivaju veću nelagodu. Posebice tijekom perioda dugog sjedenja ili tijekom raznih fizičkih aktivnosti.

Simptomi vanjskih i unutarnjih hemoroida su uglavnom isti. Obje vrste hemoroida praćene su sljedećim simptomima:

  • Bol,
  • Krvarenje,
  • Svrbež,
  • Peckanje.

Što uzrokuje vanjske hemoroide?

Tkivo oko anusa je bogato krvnim sudovima. Ukoliko se ti krvni sudovi prošire ili oteknu mogu se prenijeti na analni kanal ili donji dio rektuma i formirati vidljiva ispupčenja. 

Vanjske hemoroide mogu prouzrokovati svi oni faktori koji izazivaju otjecanje krvnih sudova. To uključuje sve što dovodi do povećanja pritiska u abdomenu, kao što je dijareja, konstipacija, trudnoća ili prekomjerna težina. Neki ih opisuju i kao proširene vene anusa, pa ljudi koji pate od proširenih vena imaju genetsku predispoziciju da obole od hemoroida. 

U debelom crijevu se nalaze i mnoge bakterije koje iritiraju ranice koje nastaju pri svakoj nuždi. One mogu dovesti do infekcije i upale hemoroida.

Kako se tretiraju vanjski hemoroidi?

vanjski hemoroidi prirodni lijekPostoji nekoliko načina na koje možete tretirati vanjske hemoroide. Sve ovisi o stadiju razvoja. Kod početnog stadija razvoja obično se preporučuju kreme i masti koje smanjuju upalu. Liječnici preporučuju i toplu kupku koja smiruje nadraženo područje te pomaže da se ispupčenja povuku.

U ovoj fazi razvoja možete napraviti i razne domaće pripravke koji vam mogu pomoći da se riješite ove neugodne bolesti. Obično se koristi aloe vera, čuvarkuća, divlji kesten, jabučni ocat i krumpir. 

Vanjskih hemoroida se možete riješiti i pomoću prehrane. Morate jesti hranu bogatu vlaknima, kao što su povrće, žitarice i koštunjavo voće. Također, veoma važno je piti dosta tečnosti.

Kada situacija postane kronična tada se obavlja kirurško uklanjanje vanjskih hemoroida. Pored kirurškog liječenja hemoroida postoji još nekoliko tehnika koje mogu pomoći da se upaljeno tkivo otkloni. Nakon konzultacija s liječnikom na vama je da odlučite hoćete li izabrati manje bolnu tehniku ili onu koja je učinkovitija.

Kako spriječiti pojavu hemoroida?

unutarnji hemoroidi kremaDa biste spriječili nastanak hemoroida morate uvesti određene promijene u vaš način života.

Najefikasniji način sprječavanja razvoja vanjskih hemoroida jeste izbjegavanje opstipacije. Nemojte odlagati odlazak u toalet. Odlaganje nužde omogućuje debelom crijevu da apsorbira tekućinu iz stolice. Ona tako postaje tvrda i suha što otežava samo vršenje nužde. Isto tako trebali biste smanjiti vrijeme provedeno na WC školjki jer položaj koji zauzimate tijekom vršenja nužde stvara veliki pritisak na vene u karlici i analnom otvoru.

Baš kao i kod tretiranja hemoroida, prehrana ima veliku ulogu i u sprječavanju njihovog nastanka. Hrana bogata vlaknima sprječava opstipaciju, poboljšava probavu i čini stolicu mekom.

Izbjegavajte duge periode sjedenja. Uključite redovitu tjelesnu aktivnost u svoj život koja je jednako bitna kao i prehrana pošto potiče prirodno kretanje crijeva.

Sholac