Kako smanjiti razinu šećera u krvi? 5 namirnica koje morate svrstati u ishranu ako imate visok šećer!

dijabetes tip 2Ishrana je jedan od najvažnijih principa liječenja šećerne bolesti. Kako možete smanjiti razinu šećera u krvi putem ishrane najbolje pokazuje ovih 5 namirnica. Ove biljke u svom sastavu sadrže tvari koje efikasno smanjuju razinu šećera u krvi.

Prehrana za oboljele od šećerne bolesti smatra se najzdravijom dijetom na svijetu uz koju se može spriječiti niz mogućih komplikacija koje sa sobom nosi ova opaka bolest. Kako smanjiti razinu šećera u krvi putem ishrane je jedno od najvažnijih pitanja. Prije svega, kada određujete dijetu morate biti upoznati sa sastavom namirnica i njihovim energetskim svojstvima.

Neke od namirnica koje u svom sastavu sadrže tvari neophodne za smanjenje razine šećera u krvi su:

  • Cimet,
  • Ružmarin,
  • Kurkuma,
  • Ginseng,
  • Peršin.

Kako vam ove namirnice mogu pomoći smanjiti razinu šećera u krvi?

čaj za snižavanje šećera u krviOsim što ima protuupalna, antikancerogena, protugljivična i antioksidativna svojstva, cimet je djelotvoran i u borbi protiv hiperglikemije. On snižava razinu šećera u krvi tako što usporava probavu te odgađa apsorpciju glukoze iz crijeva u krv. Pored toga, pridonosi osjetljivosti na inzulin tako što potiče stanice da na pravilan način koriste glukozu. Ovaj začin zanimljivog ukusa možete dodati postojećoj ishrani i tako još više doprinijeti njenoj djelotvornosti. Pored toga, štapiće cimeta možete dodati u čaj za snižavanje šećera u krvi.

U ovu grupu namirnica spada i jedna od najzdravijih mediteranskih biljki. Riječ je o ružmarinu. Ako se pitate kako vam ova začinska biljka može pomoći smanjiti razinu šećera u krvi, odgovor možete pronaći u njenom sastavu. Svježi ružmarin sadrži više polifenola i flavonoida, tvari koje pomažu kod dijabetesa tipa 2. Također, sušeni ružmarin djeluje na šećer u krvi pa ga možete dodati u svoja jela.

Egzotična kurkuma sadrži polifenol koji pomaže stanicama da na pravilan način koriste glukozu. Ekstrakt kurkume je veoma učinkovit kada je u pitanju snižavanje visoke razine šećera u krvi.

Ginseng je još od davnina postao poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Pored portuupalnih i antikancerogenih svojstava, ginseng utječe i na snižavanje razine glukoze u krvi.

Peršin ima mnoga ljekovita svojstva. Njegova redovita konzumacija može spriječiti nastanak dijabetesa. On snižava razinu glukoze u krvi, a pritom poboljšava funkciju jetre. Da biste osjetili dobrobiti ovog začina morate ga konzumirati barem mjesec dana. Možete ga dodati u salate, juhe i druge vrste jela. Također, od peršina možete napraviti i čaj za snižavanje šećera u krvi.

Zašto je ishrana kod dijabetičara od velike važnosti?

smanjiti razinu šećera u krviIshrana predstavlja jedan od osnovnih principa u liječenju oboljelih od šećerne bolesti. Kod planiranja dijeta važno je očuvati odnos između ugljikohidrata, masti i proteina. Od ukupnog energetskog unosa ugljikohidrati trebaju činiti 50-60%, masti 30%, proteini 20%.

Osnovna pravila u ishrani dijabetičara koji daju odgovor na pitanje kako smanjiti razinu šećera u krvi:

  • Hranu pripremati što kraćom termičkom obradom kako bi se sačuvali vitamini.
  • Izbjegavati dodavanje masnoća i jakih začina, a to ne znači da ih treba potpuno isključiti.
  • Hranu uzimati svježe pripremljenu, bolje kuvanu nego prženu.
  • Broj obroka je obično 5-6, a najbolje je da se uvijek jede u isto vrijeme.

Sholac