Kućni pripravci za proširene vene

Proširene vene su učestao problem koji se manifestira pojavom abnormalno uvećanih vena u blizini površine kože. Obično se izražene vene na nogama pojavljuju na listovima i bedrima kad se stijenke vena opuste ili uslijed nefunkcioniranja lisnih zalistaka koji reguliraju protok krvi.

legs12

Prema podacima američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, procjenjuje se da ovaj problem pogađa 25% žena i 10% muškaraca.

Može prouzrokovati bol, umor, nemir i osjećaj žarenja, trnce, težinu i oticanje nogu. Medicinski i kirurški tretmani za proširene vene mogu biti jako skupi. Ali zato možete isprobati neke od kućnih pripravaka za tretiranje vena.

1. Crvena paprika

Crvena paprika se smatra čudesnim rješenjem za proširene vene. Budući da je jako bogata vitaminom C i bioflavanoidima, pojačava cirkulaciju krvi i olakšava bol kod začepljenih vena i oticanja nogu. Dodajte jednu žličicu praha crvene paprike u šalicu hladne vode i dobro promiješajte. Pijte ovu smjesu 3 puta dnevno u roku od jednog ili dva mjeseca.

2. Maslinovo ulje

legs2

Povećanje cirkulacije krvi je neophodno u tretmanu za proširene vene. Masiranje maslinovim uljem može pomoći pojačati cirkulaciju, čime se smanjuju bol, upala i oticanje nogu. Kružnim pokretima masirajte zahvaćena područja svakodnevno oko mjesec dana i osjetit ćete poboljšanje, posebno ako imate proširene vene na nogama.

3. Jabučni ocat

Jabučni ocat je fantastičan tretman za bolne i otečene vene. On je prirodni čistač organizma i također pojačava protok krvi i cirkulaciju. Kada se protok krvi normalizira, težina i oticanje nogu će se smanjiti u velikoj mjeri. Nanesite nerazrijeđen jabučni ocat na kožu preko proširene vene i nježno masirajte. Učinite to svaki dan prije odlaska u krevet i ponovite ujutro. Koristite ovaj pripravak nekoliko mjeseci kako bi se smanjile proširene vene.

4. Češnjak

Češnjak pomaže u razbijanju štetnih toksina u krvnim žilama i poboljšava cirkulaciju. Narežite šest režnjeva češnjaka i stavite ih u staklenku. Dodajte sok od tri naranče i dvije žlice maslinovog ulja. Ostavite da odstoji 12 sati i ovako pripremljenom smjesom masirajte područje s proširenim venama oko 15 minuta. Navečer krpu natopljenu smjesom zamotajte oko proširenih vena. Ponavljajte svakodnevno nekoliko mjeseci, posebno ako imate izražene vene na nogama.

5. Veprina (Ruscus aculeatus)

legs1

Veprina je vrlo korisna za ublažavanje boli i ostalih tegoba (kao što je oticanje nogu) koje donose proširene vene. Ova biljka sadrži spojeve poznate kao ruskogenini, koji pomažu smanjiti upale. Preporučuje se da koristite dodatak prehrani na bazi veprine ili, još bolje i sigurnije, kreme protiv proširenih vena s veprinom. Redovito mažite na zahvaćena područja i ubrzo ćete osjetiti olakšanje.

6. Hamamelis (Hamamelis virginiana)

Hamamelis, poznatiji kao američka ili vještičja lijeska, je učinkovit u jačanju krvnih žila i smanjenju simptoma kao što su bol i oticanje. Osim što ima adstringentna svojstva, sadrži i galne kiseline i eterična ulja koja smanjuju oticanje nogu i bol. Namočite ručnik u čaj od hamamelisa i stavite ga na proširene vene. Radite to dva do tri puta dnevno tijekom perioda od mjesec do dva dana.

7. Divlji kesten

Sjemenke divljeg kestena imaju protuupalna svojstva te smanjuju bubrenje utječući na povećanje venskog tonusa i smanjujući izražene vene. Ekstrakt sjemena divljeg kestena sadrži spoj zvani escin, koji poboljšava elastičnost vena i sprječava oslobađanje enzima koji oštećuju stijenke kapilara.

8. Aloe vera

knee

Aloe vera je jedna od najkorištenijih biljaka u terapiji bolesti kože, jer pomaže kod niza problema s kožom. Ima i sposobnost smanjiti proširene vene, poboljšati elastičnost kože i potaknuti proizvodnju kolagena. Najbolji učinak ima kada se nanosi lokalno, direktno na problematično područje. Zato se savjetuje korištenje krema koje sadrže aloe veru.

9. Peršin

Peršin je bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom koji potiče proizvodnju kolagena i pomaže u reparaciji i reprodukciji stanica. Sadrži i rutin, koji igra ključnu ulogu u jačanju kapilara i zato je vrlo koristan kao tretman za proširene vene. Možete ga nanositi lokalno, skuhan u čaši vode i pomiješan s ružinim i nevenovim eteričnim uljima. A možete ga jesti i svježeg.

Sholac