6 dokazanih metoda kako skinuti trbuh (2 i 6 su najbolje)

Prekomjerna tjelesna težina ne mora nužno biti i nezdrava. S druge strane, mnogi ljudi koji imaju normalnu težinu imaju metaboličke probleme.(1)

slim1

Masti ispod kože zapravo nisu toliko velik problem (bar ne sa zdravstvenog stajališta, više su estetski problem). Ali salo na trbuhu može uzrokovati velike probleme.(2)

Zato, ako imate trbušne masnoće, trebali biste je skinuti – čak i ako niste pretili. Sigurno se pitate kako skinuti trbuh. Za početak provjerite imate li salo na trbuhu. To se lako može obaviti jednostavnom trakom za mjerenje. Kod muškaraca sve iznad 102 cm i kod žena sve iznad 88 cm smatra se abdominalnom pretilošću. Postoji nekoliko dokazanih metoda koje ciljaju upravo masti na području trbuha. Ovo je 6 dokazanih metoda kako skinuti trbuh.

1. Nemojte jesti šećer… i izbjegavajte zaslađena pića u širokom luku

Dodani šećer je nezdrav i stvara salo na trbuhu. Istraživanja pokazuju da rafinirani šećer ima štetne učinke na metaboličko zdravlje.(3)

Kada ga unosite puno, jetra je pretrpana fruktozom i prisiljena sve to pretvoriti u masti.(4)

Brojne studije pokazuju da previše šećera, uglavnom zbog velike količine fruktoze, može dovesti do povećanog nakupljanja masnoća u predjelu trbuha. Istraživanja koja otkrivaju kako skinuti trbuh upozoravaju da je šećer u tekućem obliku još gori. Tekuće kalorije mozak ne „registrira“ na isti način kao i čvrste kalorije, pa kada pijete zaslađena pića znači da unosite još više kalorija.(5)

Zato izbjegavajte zaslađena pića, voćne sokove, razne sportske napitke, kao i kavu i čaj s dodatkom šećera ako želite ukloniti salo na trbuhu.

2. Unos više proteina može biti odgovor na pitanje kako skinuti trbuh

Kada je riječ o gubitku kilograma, protein je najvažniji mikronutijent.(6)

mealDokazano je da smanjuje želju za hranom za 60%, ubrzava metabolizam za 80-100 kalorija dnevno i pomaže da pojedete i do 441 kaloriju manje.(7, 8, 9)

Zato unos proteina može biti jednostavno rješenje kako skinuti salo sa trbuha. Još bolje – ne samo da će vam odgovoriti na pitanje kako skinuti trbuh, već i kako izbjeći ponovno nakupljanje suvišnih kilograma.(10)

Studija provedena u Danskoj pokazala je da proteini, posebno životinjski, smanjuju rizik od nakupljanja masti na trbuhu tijekom perioda od pet godina.(11)

Zato povećajte unos neobrađenih jaja, ribe, morskih plodova, mesa i mliječnih proizvoda kako ne biste imali salo na trbuhu.

3. Izbacite ugljikohidrate iz svoje prehrane

Ograničen unos ugljikohidrata je učinkovit način da izgubite masnoću. Ovo su potvrdile i brojne studije koje su ispitivale kako skinuti trbuh. Ove studije pokazale su da kada se smanji unos ugljikohidrata, smanjuje se i apetit i gube se kilogrami.(12)

Preko 20 randomiziranih studija potvrdilo je da dijete s niskim udjelom ugljikohidrata ubrzavaju mršavljenje 2 do 3 puta u odnosu na dijete s niskim udjelom masti.(13, 14)

Neka od ovih istraživanja potvrdila su i da dijete s niskim udjelom ugljikohidrata posebno ciljaju salo na trbuhu. Stoga, ako vas muči „šlauf“ i pitate se kako skinuti salo sa trbuha – izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate kao što su bijeli kruh, tjestenina i slično.

4. Jedite hranu bogatu vlaknima… posebno viskoznim vlaknima

healty

Dijetalna vlakna su uglavnom neprobavljive biljne tvari. Često se tvrdi da unos hrane bogate vlaknima može pomoći kod mršavljenja. To je istina, samo je bitno voditi računa o tome da nisu sva vlakna jednaka. Uglavnom je unos viskoznih vlakana rješenje kako skinuti trbuh. To su vlakna koja vežu vodu i formiraju gusti gel u vašim crijevima.(15)

To usporava kretanje hrane kroz želudac i tanko crijevo, usporava probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Krajnji rezultat je dulji osjećaj sitosti i smanjen apetit.(16)

Jedno 5-godišnje istraživanje pokazalo je da je konzumiranje 10 grama topivih vlakana dnevno bilo povezano sa smanjenjem trbušne masti za 3,7%.(17)

Mahunarke su odličan izvor vlakana, kao i neke žitarice poput zobi.

5. Aerobne vježbe su učinkovite pri smanjenju trbušne masnoće

Mnogi se pitaju kako skinuti trbuh bez vježbanja? Ali zapamtite, tjelovježba je važna iz više razloga. Ona je jedan od najboljih načina kako živjeti dulje i zdravije. Kada je u pitanju salo na trbuhu, vježbe koje su fokusirane samo na trbuh nisu učinkovite za skidanje masnoće s ovog područja. Međutim, aerobne vježbe kao što su hodanje, trčanje ili plivanje pokazale su se kao pravo rješenje kako skinuti trbuh i smršavjeti.(18)

Jedna studija je otišla i korak dalje, dokazavši da ove vježbe također sprječavaju ponovno nakupljanje abdominalne masti, što je važno za održavanje težine.(19)

6. Koristite kreme koje ciljano tope salo na trbuhu

Kreme koje u sebi sadrže čili papriku, kofein ili mentol učinkovito sagorijevaju trbušne masti kada se nanose direktno na trbuh.(20)

cremeAko ste se ranije pitali kako skinuti trbuh, sada to možete postići jednostavnim mazanjem kreme na ovo područje. Sastojci kreme direktno prodiru do masnoće i razbijaju je. Tako nestaju masne naslage, ali i celulit se razbija. Zato su kreme za mršavljenje odličan izbor za sve koji imaju salo na trbuhu te celulit. Slim Excelle krema je po mišljenju korisnika najbolji izbor, jer sadrži sva tri sastojka koja se preporučuju za uklanjanje masti.

Sholac