Prestanak pušenja: 8 načina da se oduprete žudnji za cigaretom

Žudnja za nikotinom je glavna prepreka u vašem pokušaju da prestanete pušiti. Odgađanje, izbjegavanje okidača, joga i magneti protiv pušenja su samo neki od načina za prestanak pušenja.

nosmoke

Za većinu pušača, žudnja za nikotinom i porivi mogu biti zaista jaki. Ali, vi niste na milosti i nemilosti ovih žudnji. Kada dobijete poriv za nikotinom, ma koliko on bio intenzivan, zapamtite da je kratkog vijeka i vjerojatno će proći kroz nekoliko minuta čak i ako ne zapalite cigaretu.

Svaki put kada se oduprete želji za cigaretom, korak ste bliže da prestanete pušiti zauvijek. Mada može biti teško!

Ovih 8 načina otkrit će vam kako prestati pušiti i oduprijeti se žudnji za nikotinom bez nervoze:

1. Isprobajte terapiju zamjene nikotina za prestanak pušenja

Nikotinski sprej za nos, inhalator i pojedine lijekove za prestanak pušenja može vam propisati vaš liječnik. S druge strane, postoje i nikotinski flasteri, žvakaće gume i pastile za prestanak pušenja koje možete dobiti bez liječničkog recepta. Food and Drug Administration nedavno je objavila da ne postoji razlog za zabrinutost u slučaju istovremenog korištenja više od jednog rješenja koje se izdaje bez recepta.

2. Izbjegavajte okidače

Žudnja za duhanom je najjača u situacijama kada ste inače najviše pušili cigarete, kao što su zabave, kave s društvom, u autu ili kada vam je dosadno. Za prestanak pušenja je bitno identificirati koje su to situacije okidač u vašem slučaju i truditi ih se izbjegavati ili razmisliti kako ih „preživjeti“ bez da zapalite cigaretu. Na primjer, ako ste pušili cigarete dok telefonirate, sljedeći put dok pričate na telefon uzmite papir i olovku kako biste se zaokupili.

3. Zaokupite usta žvakanjem

gum

Mnogi pušači zapale cigaretu iz dosade. Zato je jedna od metoda za prestanak pušenja žvakanje žvakaćih guma bez šećera, ili pak tvrdih bombona. Time ćete zaokupiti usta i boriti se protiv žudnje za nikotinom. Umjesto žvakaće gume i bombona možete grickati sirovu mrkvu, orahe, sjemenke suncokreta ili neku drugu zdravu i hrskavu grickalicu.

4. Odgađajte

Vjerojatno ste pročitali bezbroj savjeta o tome kako prestati pušiti, ali jedan je u svemu tome jako bitan. U trenutku kada osjetite da vam je potreban nikotin, odgodite paljenje cigarete na 10 minuta. To može biti teško, ali ako pronađete neku zanimaciju koja će vam skrenuti misli s cigarete, lakše ćete izdržati tih 10 minuta koje mogu biti ključne za prestanak pušenja. Kada uspijete odgoditi potrebu da zapalite nekoliko puta, kasnije će ići sve lakše i lakše.

5. Izbjegavajte situacije „samo jednu“

Istraživanja na temu kako prestati pušiti se slažu u jednom – nikada se ne dovodite u situaciju da „zapalite samo jednu“ kako biste zadovoljili potrebu za nikotinom. To je samo zavaravanje i nikada se neće završiti zaista samo na jednoj cigareti. Najčešće jedna cigareta vodi drugoj i na kraju ćete završiti tako što ćete ponovo početi pušiti. Na taj način prestanak pušenja je gotovo nemoguć!

6. Koristite magnete za prestanak pušenja

1magnet

Učinkoviti magneti za prestanak pušenja kombiniraju aurikularnu terapiju i akupunkturu. Stimuliranjem određenih točaka na uhu potiče se proizvodnja endorfina, hormona sreće. Tako se stvara osjećaj zadovoljstva, koji osjećate i kada zapalite cigaretu. Vodite računa da magneti budu pozlaćeni kako ne bi izazvali alergijske reakcije.

7. Naučite tehnike opuštanja

Mnogi pušači zapale cigaretu kada se ne mogu nositi sa stresom. Čak i odupiranje želji za nikotinom može biti stresno. Zato pokušajte pronaći neke druge tehnike opuštanja koje će vam pomoći da se izborite protiv stresa. To mogu biti joga, hipnoza, masaža, slikanje, vježbe dubokog disanja ili bilo koja druga tehnika koja će vas opustiti i pomoći u odvikavanju od cigareta.

8. Zapamtite: prestanak pušenja ima brojne koristi!

Posljednji, ali ne i manje važan odgovor na pitanje kako prestati pušiti je – stalno se podsjećajte na koristi koje ćete imati kao nepušač. To mogu biti zdravstvene koristi: osjećat ćete se bolje, biti zdraviji i sačuvati zdravlje članova svoje obitelji koji su pasivni pušači. S druge strane mogu biti ušteda novca te fizički izgled (nema više žutih zuba i ruku, nećete mirisati na nikotin itd.).

Sholac